Woman;Runner;venous disease

Άσκηση για τις φλεβικές παθήσεις

Άσκηση για τις φλεβικές παθήσεις

Η άσκηση είναι επιβλαβής για την υγεία των ποδιών;

Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από φλεβίτιδα συνεχώς αυξάνεται.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση φλεβίτιδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντάσσονται οι παρακάτω κατηγορίες πληθυσμού:

 • γυναίκες και άνδρες ηλικίας άνω των 25-30 ετών, οι οποίοι λόγω της εργασίας τους είτε κάνουν καθιστική ζωή, όπως υπάλληλοι γραφείου είτε παραμένουν για πολύ ώρα όρθιοι όπως πωλητές, εκπαιδευτικοί, κ.λ.π.
 • άτομα με γενετική προδιάθεση σε φλεβικές παθήσεις,
 • άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα: χορευτές, αθλητές, αχθοφόροι, κ.α.,
 • γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη

Η εξέλιξη της φλεβικής νόσου

Κατά κανόνα, η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της αθόρυβα και σταδιακά εξελίσσεται. Η φλεβική νόσος ξεκινά με την εξασθένηση των τοιχωμάτων των αγγείων και τη μείωση του φλεβικού τόνου. Η μακροχρόνια επιβάρυνση που προκαλείται όταν είστε αναγκασμένοι να κάθεστε στην καρέκλα ή στη θέση του αυτοκινήτου όλη την ημέρα και μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή στο τιμόνι αντίστοιχα, οδηγεί σταδιακά σε μυϊκή ατροφία των τοιχωμάτων των φλεβών, ενώ οι νευρικές απολήξεις που ευθύνονται για τον φλεβικό τόνο, καταστρέφονται επίσης σιγά σιγά. Επιπλέον, διαταράσσεται η λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων. Αυτές καταστρέφονται και δεν μπορούν πλέον να αποτρέψουν την ανάστροφη ροή του αίματος. Συνεπώς, επιβραδύνεται η ταχύτητα της ροής του αίματος, προκαλώντας στατικότητα στις φλέβες με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται φλεγμονή.

Προφανώς αυτές οι σοβαρές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, δεν είναι άμεσα αισθητές. Ωστόσο, εμφανίζεται υποδόρια ένα κόκκινο-μπλε «πλέγμα» των τριχοειδών αγγείων, το οποίο διακρίνεται αμυδρά, προκαλείται οίδημα σχηματίζοντας πολλαπλά οζίδια ή διακρίνονται ίχνη φλεβών. Επιπλέον, τα πόδια πρήζονται προς το τέλος της ημέρας, τα αισθάνεστε βαριά σαν μολύβια και νιώθετε δυσφορία. Εάν σε αυτό το στάδιο δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί προκαλώντας πόνο, οίδημα, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε φλεβικό έλκος.

 

Αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου

Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής νόσου; Αφενός, για την ενίσχυση των φλεβών συνιστάται η συστηματική άσκηση, η οποία βελτιώνει τον φλεβικό τόνο.

Η σωματική άσκηση κάνει καλό στην υγεία των αγγείων διατηρώντας πάντοτε μια ισορροπία:

 • Θα πρέπει να αποφεύγετε τις εξαντλητικές ασκήσεις και τις έντονες προπονήσεις που συνήθως απαιτούνται στην άρση βαρών, την πυγμαχία, το τρέξιμο, την πάλη. Επίσης, για τη φλεβίτιδαδεν ενδείκνυται η αεροβική γυμναστική με στεπ.
 • Οι ειδικοί θεωρούν ως βέλτιστη επιλογή την πρωινή γυμναστική: Η προπόνηση ενός τετάρτου για όλες τις ομάδες μυών είναι αρκετή για την εξάσκηση των αγγείων, χωρίς να τα επιβαρύνει υπερβολικά. Οι μύες των ποδιών πρέπει να γυμνάζονται με ασκήσεις σε οριζόντια ή καθιστή θέση, ώστε η πίεση στα πόδια να είναι σημαντικά μικρότερη.
 • Για τις ασκήσεις σε όργανα γυμναστικής θα πρέπει να επιλέξετε ένα οριζόντιο στατικό ποδήλατο ή ένα κωπηλατικό μηχάνημα. Αυτά επιβαρύνουν λιγότερο τα αγγεία σε σχέση με τις ασκήσεις στο ελλειπτικό ή στον διάδρομο.
 • Από όλα τα είδη άσκησης οι ειδικοί συστήνουν ως καλύτερο το περπάτημα και το κολύμπι. Σε αυτές τις μορφές άσκησης το βάρος κατανέμεται ισομερώς και ενισχύεται η σπονδυλική στήλη και το μυϊκό σύστημα.
 • Κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της κατάστασής σας μέσω της μέτρησης των καρδιακών παλμών και της πίεσης, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να αντιλαμβάνεστε και να δίνετε σημασία στα πρώτα σημάδια κόπωσης. Από τη στιγμή που αισθάνεστε δύσπνοια, θα πρέπει να σταματήσετε τη άσκηση για να ξεκουραστείτε για λίγο.
 • Πολλοί ειδικοί συνιστούν τη χρήση ειδικών καλτσών συμπίεσης κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς το ειδικό ύφασμα συμβάλλει στη διατήρηση του φλεβικού τόνου.
 • Μετά από κάθε προπόνηση, συνιστάται να ξαπλώνετε ανυψώνοντας τα πόδια για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αυτό θα βελτιώσει τη φλεβική επιστροφή μειώνοντας συνεπώς την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

Διαθέσιμες Θεραπευτικές λύσεις

Kαι το πιο σημαντικό: Κανένα είδος άσκησης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θεραπεία. Για αυτό, όταν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα φλεβίτιδας θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία άμεσα.

Ένα από τα φάρμακα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα είναι το φλεβοτονικό Daflon®. Χάρη στα πέντε φυσικά φλαβονοειδή που περιέχει, το φάρμακο αυτό αυξάνει τον φλεβικό τόνο και μειώνει τη στασιμότητα του αίματος και τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων ενισχύοντας παράλληλα την ελαστικότητα του τοιχώματός τους.1 Όλα αυτά, συμβάλλουν στην ανακούφιση του αισθήματος βάρους στα πόδια, της κόπωσης, του οιδήματος και του πόνου

 1. Φύλλο οδηγιών χρήσης Daflon 500mg.

                                             Οδηγίες Χρήσης Daflon

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ