Υπομένοντας τον πόνο στα πόδια…για πόσο ακόμα;

Υπομένοντας τον πόνο στα πόδια…για πόσο ακόμα;

Έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο υπομένετε τον πόνο και το πρήξιμο στα πόδια σας;

Πάνε οι εποχές που το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη δουλειά, βγαίνατε και μπορούσατε να χορεύετε όλη νύχτα. Τώρα το μόνο που ονειρεύεστε είναι να φθάσετε στο σπίτι όσο πιο γρήγορα μπορείτε, να βγάλετε τα παπούτσια σας και να απλώσετε στον καναπέ τα κουρασμένα σας πόδια. Πότε ξεκίνησαν να πρήζονται; Γιατί κάθε μέρα νιώθετε τόσο βάρος στα πόδια ή πόνο που δεν υποχωρεί; Πολύ πιθανό αυτά να είναι τα πρώτα συμπτώματα της φλεβίτιδας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγνοείτε.

Γενικά, η ανοχή του πόνου από όπου και αν προέρχεται είναι μια κακή συνήθεια. Δυστυχώς όμως, τα δυσάρεστα μικροπράγματα που μας συμβαίνουν κάθε μέρα, απλά τα συνηθίζουμε. Για παράδειγμα, καθημερινά γυρνάμε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο, όπου η μόνη σωματική δραστηριότητα είναι το περπάτημα από την καρέκλα του γραφείου μέχρι τη μηχανή του καφέ και μόλις που νιώθουμε τα πόδια μας. Τα αγαπημένα μας παπούτσια στο τέλος της ημέρας μας φαίνονται σαν όργανα βασανιστηρίων της Ιεράς Εξέτασης, πιέζουν τόσο τα πρησμένα πόδια μας, ώστε είναι σχεδόν αδύνατον να τα βγάλουμε. Το σώμα μας ουρλιάζει: Πρόσεξέ με! Ωστόσο, εμείς συνήθως αποφεύγουμε την έκκλησή του λέγοντας πως είναι απλά η κούραση, το άγχος, μια δύσκολη ημέρα…. Αν αγνοείτε ήδη πολύ καιρό τη δυσφορία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή να μετατραπεί σε πραγματική ασθένεια, κοινώς σε φλεβίτιδα.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι μια ηλικία μας φαίνεται ότι είμαστε πολύ νέες για τέτοιες ασθένειες: “Φλεβίτιδα. Καλά, αυτή εμφανίζεται μετά τα σαράντα! “

Θα σας στεναχωρήσουμε, αλλά αυτές οι αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες: Σήμερα τα πρώτα στάδια αυτής της ασθένειας εκδηλώνονται όλο και σε νεαρότερες ηλικίες. Ως συνήθως ευθύνονται λίγο-πολύ όλα, το περιβάλλον, το άγχος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Φυσικά, στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει αλλάξει, η αιτία της φλεβίτιδας είναι η ατομική προδιάθεση που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, εντούτοις όχι πάντα. Αν, όμως, μένετε σε μεγαλούπολη, όλη μέρα δεν μπορείτε να βρείτε ένα λεπτό να καθίσετε, ή αντίθετα, περνάτε πολλές ώρες καθισμένη στην καρέκλα του γραφείου, εντάσσεστε αυτομάτως στην ομάδα κινδύνου εμφάνισης φλεβίτιδας. Συνήθως, την κατάσταση επιδεινώνουν παράγοντες, όπως το υπερβολικό βάρος, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η εγκυμοσύνη, και το πάθος για τα ψηλά τακούνια.

Τώρα που φοβηθήκατε αρκετά και αρχίσατε ήδη να παρατηρείτε με αγωνία τα πόδια σας, ας δούμε τα πρώτα σημάδια της φλεβίτιδας, στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή:

— Επιστρέφοντας το βράδυ μετά τη δουλειά τα πόδια σας πρήζονται (ανησυχητική είναι η αύξηση της περιμέτρου της κνήμης πάνω από 10 mm), πονάνε, έχετε αίσθημα βάρους και είναι δυσκίνητα. Η αιτία είναι ότι κατά την πολύωρη καθιστική στάση (ή αντίθετα, κατά την πολύωρη ορθοστασία) δυσχεραίνεται η ροή του αίματος στα κάτω άκρα. Ως αποτέλεσμα, λόγω της κακής λειτουργίας των αγγείων δεν επιτυγχάνεται η κανονική κυκλοφορία του αίματος και παρουσιάζεται οίδημα.

— Μετά από σωματική επιβάρυνση ή μετά από μια δύσκολη μέρα προκαλούνται κράμπες στους μύες της γάμπας, συνήθως τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.

— Αίσθημα πόνου στα πόδια, το οποίο διατηρείται μέχρι το πρωί ή περνάει μετά από την ανάπαυση. Δυστυχώς, όσο εξελίσσεται η ασθένεια η ενόχληση μπορεί να επιμένει και μετά την ανάπαυση.

Λόγω του ότι η ενόχληση συνήθως εξαφανίζεται μετά την ανάπαυση, έχετε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι εντάξει. Αλλά αυτό είναι μόνο ψευδαίσθηση.

Είναι σημαντικό να μην καθυστερείτε, επειδή η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί και το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η εμφάνιση μπλε φλεβών με τη μορφή «ιστών αράχνης», οι οποίες μπορεί να σας προκαλούν πόνο και να αλλοιώσουν σημαντικά την εμφάνιση των ποδιών σας.

Με το που αισθανθείτε τα πρώτα κιόλας συμπτώματα της νόσου, μην αναβάλλετε την επίσκεψή σας στον ιατρό, διότι στα αρχικά στάδια υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η ασθένεια με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε ριζικές χειρουργικές μεθόδους.

Για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου και της φλεβίτιδας οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων: πρόκειται για ειδικά φάρμακα που αυξάνουν τον φλεβικό τόνο, έχουν δράση έναντι της φλεβικής φλεγμονής και βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία του αίματος. Ένας από τους πλέον συνιστώμενους φλεβοτονικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου ήδη από τα αρχικά στάδια, είναι το Daflon® το οποίο συμβάλλει στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ο πόνος, το αίσθημα βάρους και κόπωσης και το οίδημα στα πόδια.  Σε συνδυασμό με αλλαγές στην καθημερινότητα, το Daflon® μπορεί να συμβάλει στην αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της φλεβικής νόσου και στη διατήρηση της υγείας των ποδιών σας! 1

Οδηγίες Χρήσης Daflon

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

  1. Pascarella L , Eur J Vasc Endovasc Surg 35, 102e110 (2008)