Τακούνια, Γόβες

Κρεμάστε τα τακούνια σας…

Κρεμάστε τα τακούνια σας…

Πώς να αποτρέψετε την ανάπτυξη της φλεβικής νόσου

Δερμάτινα, καστόρινα ή στιλέτο, διακοσμημένα με φιόγκους ή peep- toe, εδώ και δεκαετίες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τη ζωή φορώντας τα τακούνια τους.

Τις καταλαβαίνουμε απόλυτα: Τα τακούνια τονίζουν τα θετικά σημεία των ποδιών και κανένας άνδρας δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια πανέμορφη γυναίκα με ψηλά τακούνια…

Από την άλλη πλευρά, οι φλέβες των ποδιών, λόγω αυτής της γυναικείας αδυναμίας αναγκάζονται να «δουλεύουν» εξαντλητικά. Όταν η συνολική επιβάρυνση κατανέμεται άνισα και επικεντρώνεται στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος, τα αγγεία δέχονται υπερβολική πίεση. Ως αποτέλεσμα, διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος, αναπτύσσεται φλεγμονή, προκαλείται στασιμότητα του αίματος στις φλέβες. Οι λάτρεις των τακουνιών συχνά παρατηρούν ότι το βράδυ τα πόδια τους πρήζονται, πονούν, ενώ ορισμένες φορές υποφέρουν από νυχτερινές κράμπες.

Δυστυχώς, πολλές γυναίκες και άνδρες δεν δίνουν σημασία στα πρώτα σημάδια που τους στέλνει το σώμα τους. Συνεπώς, έχοντας ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο, παρατηρούν πως εμφανίζονται υποδόρια κόκκινα και μπλε «αστεράκια», που εξαπλώνονται σαν «ιστός αράχνης» καθώς και ευρυαγγείες. Η εμφάνιση αυτών των ευρυαγγειών υποδεικνύει ότι τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων έχουν αρχίσει να λεπταίνουν και να παραμορφώνονται.

Ο γιατρός συχνά σας συμβουλεύει κατά την επίσκεψή σας, πώς να επιλέγετε τα κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποτρέψετε την ανάπτυξη φλεβίτιδας. Ακολουθούν οι πιο σημαντικές συμβουλές:

Χαμηλά παπούτσια, μποτάκια

 • Για να είναι άνετα τα παπούτσια δεν πρέπει να είναι σφιχτά όταν τα αγοράζετε. Με τη σκέψη ότι «φορώντας τα θα ανοίξουν» ξεκινούν τα προβλήματα.
 • Κατά την επιλογή των παπουτσιών, πρέπει να θυμάστε ότι μεταξύ της μύτης του παπουτσιού και των δαχτύλων θα πρέπει να υπάρχει μικρή απόσταση, τουλάχιστον 1 εκ.. Πρέπει, επίσης, να υπάρχει άνεση στο κουντεπιέ καθώς η καμάρα του πέλματος ενδέχεται να ανυψωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Οι αγγειολόγοι συνιστούν να προτιμάτε τα παπούτσια με κορδόνια, τα οποία μπορείτε να χαλαρώνετε, όταν χρειάζεται.
 • Πολλοί αγγειοχειρουργοί συμφωνούν ότι είναι προτιμότερο να αγοράζετε παπούτσια το απόγευμα. Στο τέλος της ημέρας, τα πόδια είναι συνήθως πιο «βαριά» και πρησμένα και έτσι μπορείτε να κρίνετε καλύτερα την εφαρμογή των παπουτσιών.
 • Ιδανικά, να επιλέγετε τακούνι ύψους 3-5 εκ. και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 6-7 εκ. Συγχρόνως, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή των ασθενών τους στο γεγονός ότι το τακούνι μετριέται από τη βάση της σόλας κάτω από τα δάχτυλα και όχι από το πάτωμα.
 • Κατά την επιλογή παπουτσιών, αποφύγετε εκείνα που είναι φτιαγμένα από τεχνητό δέρμα.
 • Πριν φτάσετε στο ταμείο, μην ξεχνάτε να ελέγχετε αν η σόλα λυγίζει άνετα. Αν όχι, τότε μην αγοράσετε αυτά τα παπούτσια.
 • Κατά την επιλογή των παπουτσιών, οι αγγειολόγοι συμβουλεύουν να λαμβάνεται υπόψη ότι σε ορισμένους ανθρώπους το δεξί και το αριστερό πόδι έχουν διαφορετικό μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούν να επιλέγετε το νούμερο που είναι κάπως μεγαλύτερο. Αν στο ένα πόδι το παπούτσι είναι πάρα πολύ σφιχτό, μην το αγοράσετε.

Ωστόσο, η σωστή επιλογή παπουτσιών δεν δίνει τη λύση στο πρόβλημα της φλεβίτιδας.

Είναι απλώς ένα από τα προληπτικά μέτρα ενάντια στην εμφάνιση και την εξάπλωση της φλεβικής νόσου. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η υγεία των ποδιών σας, θα πρέπει επίσης να τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 • Βάλτε την άσκηση στο πρόγραμμά σας. Κάνετε ασκήσεις, ακόμα και απλές, περπάτημα, πιλάτες ή γιόγκα, κολύμβηση. Έχετε υπόψη ότι οι δυναμικές μορφές άσκησης, όπως το τρέξιμο, τα άλματα, η αεροβική γυμναστική και η άρση βαρών δεν ενδείκνυνται για όσους έχουν προδιάθεση φλεβικών παθήσεων.
 • Ακολουθήστε σωστή διατροφή. Πείτε «όχι» στα πικάντικα, τα λιπαρά και τα καπνιστά τρόφιμα καθώς και στα γλυκά και αμυλούχα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και στα ανθρακούχα ποτά. Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή περισσότερα θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά.

Είναι σημαντικό να συνδυάσετε την αλλαγή στον τρόπο ζωής σας με μια σωστά επιλεγμένη θεραπεία. Οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη φλεβοτονικών σκευασμάτων, όπως το Daflon1. Το Daflon αποτελείται από 5 φυσικά φλαβονοειδή, ουσίες που προέρχονται από τα εσπεριδοειδή και έχει αποδεδειγμένη δράση στην καλή λειτουργία των φλεβών. Ως αποτέλεσμα, συμβάλλει στη μείωση του πόνου στα πόδια, του αισθήματος βάρους και κόπωσης καθώς και στην αποφυγή του οιδήματος2.Το Daflon συνιστάται να λαμβάνεται σε όλα τα στάδια της φλεβικής νόσου, αρχίζοντας αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.1

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

Οδηγίες Χρήσης Daflon

 1. Nikolaides et al. International Angiology. 2018 June; 37(3):181-254.
 2. SPC DAFLON.