Πως να επιλέξουμε τα κατάλληλα παπούτσια για τη φλεβίτιδα;

Πως να επιλέξουμε τα κατάλληλα παπούτσια για τη φλεβίτιδα;

Η επιλογή του σωστού παπουτσιού είναι σημαντικό μέρος της πρόληψης και της θεραπείας της φλεβίτιδας. Το παπούτσι πρέπει να πληροί πολλαπλές προϋποθέσεις: Να κάνει άνετο και ασφαλές 

το περπάτημα, να απαλύνει το βάρος που εφαρμόζεται στα πόδια και να μην εμποδίζει τη ροή του αίματος. Τι πρέπει πάντα να θυμόμαστε σε ένα κατάστημα υποδημάτων;

Κατ ‘αρχάς, ας θέσουμε ορισμένους γενικούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν ανεξάρτητα από την εποχή και το είδος του παπουτσιού:

  1. Το παπούτσι πρέπει να είναι άνετο και συγχρόνως να κρατάει σφιχτά το πόδι. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να τηρείται μια λεπτή ισορροπία: επιλέξτε όχι πολύ στενά και σκληρά παπούτσια, αλλά επίσης, προτιμήστε παπούτσια που στηρίζουν το πέλμα ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  2. Για να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία κατά την αγορά ενός νέου ζευγαριού παπουτσιών δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο ώστε να το αισθανθείτε στο πόδι σας: Σας πιέζει η μύτη; Είναι άνετη η σόλα; Σας κάνει αυτό το μέγεθος; Περπατήστε στο κατάστημα για μερικά λεπτά, σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών σας, κουνήστε τα δάχτυλά σας και αν αισθάνεστε άβολα, τότε αυτό το μοντέλο δεν σας ταιριάζει.
  3. Προκειμένου να γίνει σωστά η επιλογή ενός ζευγαριού παπουτσιών, είναι καλύτερα να πηγαίνετε για την αγορά τους το απόγευμα. Ακριβώς τότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί το αίσθημα κόπωσης και το πρήξιμο στα πόδια. Υπό αυτές τις συνθήκες θα καταλάβετε σίγουρα αν σας κάνει το ζευγάρι αυτό ή όχι.
  4. Στην καθημερινότητα θα πρέπει να ξεχάσετε τα ψηλά τακούνια, ενώ το κατάλληλο ύψος τακουνιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3-4 εκατοστά. Αλλά και τα χαμηλά παπούτσια δεν είναι πανάκεια. Και στις δύο περιπτώσεις το πέλμα παραμορφώνεται και παρεμποδίζεται η κανονική λειτουργία των αρθρώσεων και των μυών, πράγμα που οδηγεί σε φλεβίτιδα.
  5. Ποιότητα και πάλι ποιότητα: τα παπούτσια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, από καλής ποιότητας δέρμα, να έχουν άνετη σόλα, κ.λ.π.
  6. Αν έχετε συμπτώματα φλεβίτιδας και θέλετε να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να λάβετε εξατομικευμένη συμβουλή. Επιπλέον, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό, ο οποίος θα σας υποδείξει τον πάτο που ταιριάζει ακριβώς στα πέλματά σας.

Ας μιλήσουμε αναλυτικά περί παπουτσιών για όλες τις εποχές:

Άνοιξη-Καλοκαίρι

Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα ξεκινά κυρίως στη ζεστή εποχή του χρόνου., Ως συνήθως, τα σανδάλια και οι σαγιονάρες δεν στηρίζουν καλά το πέλμα και σε αυτά τα παπούτσια δεν μπορείτε να βάλετε πάτο ή στηρίγματα καμάρας ποδιού. Αν ο ορθοπεδικός σας επιμένει για την κατάλληλη στήριξη των ποδιών, μπορείτε να παραγγείλετε ειδικά παπούτσια για εσάς ή να αγοράσετε κατάλληλα παπούτσια από ένα κατάστημα ορθοπεδικών ειδών.

Πολλές γυναίκες προτιμούν να φοράνε το καλοκαίρι μπαλαρίνες, οι οποίες στηρίζουν καλά το πόδι, ωστόσο και εδώ δεν πρέπει να το παρακάνετε. Όπως έχουμε πει, αν φοράτε συνεχώς παπούτσια με επίπεδη σόλα ενδέχεται να προκαλέσετε παραμορφώσεις στο πέλμα, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα φλεβίτιδας. Αν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε μπαλαρίνες, επιλέξτε ένα ζευγάρι από γνήσιο δέρμα, το οποίο θα κρατήσει το σχήμα του για πολύ καιρό.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, καλύτερα να προτιμήσετε σανδάλια με κλειστή φτέρνα, με λουράκια στους αστραγάλους, χαμηλές πλατφόρμες ή με χαμηλό τακούνι. Το καλοκαιρινό παπούτσι πρέπει να επιτρέπει στο πόδι να «αναπνέει», για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση.

Φθινόπωρο-Χειμώνας

Όταν αγοράζετε μπότες η φόρμα της σόλας ή του τακουνιού δεν είναι το μόνο που έχει σημασία. Κατά την αγορά παπουτσιών με ψηλό τακούνι ελέγξτε πόση πίεση ασκείται στους μύες της γάμπας: Το πόδι δεν πρέπει να πιέζεται μέσα στις μπότες.

Όσο για τα αθλητικά παπούτσια οι φλεβολόγοι συνιστούν να επιλέγουμε αθλητικά, πάνινα παπούτσια με ειδικά στηρίγματα καμάρας ποδιού. Σε μεγάλα καταστήματα αθλητικών ειδών οι σύμβουλοι πωλήσεων μπορούν να σας βοηθήσουν προκειμένου να επιλέξετε το σωστό ζευγάρι, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κατά το βάδισμα ή τις αθλητικές ασκήσεις.

Αν δεν μπορείτε να πείτε όχι στα άβολα παπούτσια, μπορείτε να αποκαθιστάτε την επιβάρυνση των ποδιών σας. Κατ’ αρχάς, ξεκουράζετε τακτικά τα πόδια σας. Αν στον χώρο εργασίας σας επιβάλλεται ενδυματολογικός κώδικας με ψηλό τακούνι, προσπαθήστε να αλλάζετε παπούτσια εντός της ημέρας. Για παράδειγμα, στο γραφείο φοράτε τακούνια, αλλά στον δρόμο για το σπίτι σας να φοράτε άνετα παπούτσια.