Θεραπεία των αιμορροΐδων στους άνδρες

Θεραπεία των αιμορροΐδων στους άνδρες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν τμήμα κάθε φυσιολογικού οργανισμού, υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους και σχηματίζονται ήδη από την εμβρυϊκή περίοδο. Ωστόσο, κανείς δεν παρατηρεί τις αιμορροΐδες εκτός εάν διογκωθούν πάρα πολύ και πρηστούν λόγω φλεγμονής. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις αιτίες και τη θεραπεία αυτής της ενοχλητικής νόσου.

Αιτίες και πρώτα συμπτώματα των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες είναι κάτι αντίστοιχο με τους κιρσούς (διογκωμένες φλέβες) που παρουσιάζονται στα πόδια ορισμένων ανδρών ή γυναικών. Η εμφάνισή τους οφείλεται στη συμφόρηση των φλεβών του ορθού.

H αιμορροϊδική νόσος είναι εξαιρετικά συχνή, 50% των ανδρών και γυναικών θα εμφανίσουν τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι αιμορροΐδες είναι μια νόσος που πλήττει συχνά, όσους το επάγγελμά τους απαιτεί πολύωρη καθιστική θέση, όπως οι αυτοκινητιστές και όσοι δουλεύουν μπροστά σε υπολογιστή. Στην ομάδα κινδύνου ανήκουν επίσης, όσοι καταπονούν το σώμα τους σε καθημερινή βάση: π.χ. φορτοεκφορτωτές, αθλητές.

Άλλοι παράγοντες που συντελούν στη συμφόρηση των φλεβών του ορθού και, κατά συνέπεια, στην εμφάνιση αυτής της δυσάρεστης νόσου είναι η κακή διατροφή, ο λανθασμένος τρόπος ζωής, η συχνή δυσκοιλιότητα και το άγχος.

Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά. Οι ασθενείς συχνά αγνοούν τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται στον οργανισμό τους και δεν τα αντιμετωπίζουν για πολλούς μήνες. Οι ασθενείς φθάνουν στην πόρτα του ιατρείου όταν αισθανθούν πόνο, κνησμό ή μυρμήγκιασμα στον πρωκτό τους. Συχνά τους ανησυχεί η αιμορραγία και η παρουσία βλέννας, και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων από το ορθό.

Αιμορροΐδες στους άνδρες: θεραπεία

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι οι αιμορροΐδες είναι μια ύπουλη νόσος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «γιατροσόφια». Αν ο ασθενής παρατηρήσει τυχόν  δυσάρεστα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτεί ειδικό. Ο ιατρός θα βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Οι επιλογές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές μεθόδους. Στα αρχικά στάδια, οι ιατροί προτιμούν τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Για παράδειγμα, στα πλέον συνιστώμενα φάρμακα για τη θεραπεία των αιμορροΐδων κατατάσσονται τα φλεβοτονικά φάρμακα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δρουν στις αιμορροΐδες εκ των έσω: βελτιώνουν τον φλεβικό τόνο και μειώνουν τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων.

Το Daflon® είναι ένα από τα φάρμακα που διευκολύνουν την ταχεία εξάλειψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων της αιμορροϊδικής κρίσης. (1.2)

Ο ιατρός, πέραν των φλενοτονικών φαρμάκων, μπορεί να συστήσει συνδυαστικά και φάρμακα εξωτερικής χρήσης. Για παράδειγμα, οι ιατροί γενικά συνιστούν αλοιφές ή κρέμες τοπικής χρήσης για τη θεραπεία των εξωτερικών αιμορροΐδων. Για τη θεραπεία των εσωτερικών αιμορροΐδων συχνά συνιστάται η χρήση υπόθετων.

Οι ασθενείς πολλές φορές καταφεύγουν σε παραδοσιακές συνταγές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Οι ιατροί είναι επιφυλακτικοί σε αυτές της μεθόδους και προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις«Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στο σπίτι με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων πρέπει να γίνεται με τη συναίνεση του ιατρού».

Πρόληψη των αιμορροΐδων στους άνδρες

Για την πρόληψη της αιμορροϊδικής νόσου και των επιπλοκών της, σημαντικό ρόλο παίζει η βελτίωση του τρόπου ζωής. Για την πρόληψη της νόσου οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν τα εξής:

  • να πίνετε πολύ νερό
  • να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα
  • να ασκείστε τακτικά: περπάτημα, κολύμπι
  • να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή
  • να αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ, τον καφέ, το τσάι..
  • να φροντίζετε την προσωπική σας υγιεινή.

1. SPC Daflon
2. Barbe R, Amiel M. Phlebology, 1992, 7 (2), 41-44.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης… κάνοντας ‘κλικ’ ΕΔΩ

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ