Η σωστή διατροφή για την υγεία των ποδιών σε περιπτώσεις φλεβίτιδας

Η σωστή διατροφή για την υγεία των ποδιών σε περιπτώσεις φλεβίτιδας

Όσο αποτελεσματικά και σύγχρονα και αν είναι τα φάρμακα κατά της φλεβίτιδας, χωρίς σωστή διατροφή και τήρηση υγιούς τρόπου ζωής, καμία θεραπεία δεν μπορεί να είναι πλήρης. Για να είναι τα πόδια υγιή και όμορφα, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Κατ’ αρχάς, γιατί προκύπτει το ζήτημα της σωστής διατροφής, όταν μιλάμε για τη φλεβίτιδα; Υπάρχουν κυρίως δύο λόγοι. Πρώτον, το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για αυτή την ασθένεια. Δεύτερον, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπεία της φλεβίτιδας είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που ενισχύουν τα τοιχώματα των φλεβών.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με μελέτες, το 60% των ασθενών με φλεβίτιδα έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή συμπτώματαπαχυσαρκίας*. Το πρόβλημα είναι ότι το περιττό λίπος εμποδίζει τους μύες να «ωθούν» όπως πρέaπει το αίμα μέσω των φλεβών. Αλλά ακόμη και αν το βάρος βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, οι γιατροί συνιστούν σε όσους έχουν προδιάθεση για φλεβίτιδα, να συμπεριλάβουν κάποιες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Και αντίστοιχα, να αποκλείσουν κάποιες άλλες!

Λοιπόν, τι συνιστάται να συμπεριληφθεί στη διατροφή για τη φλεβίτιδα;

  • Περισσότερα υγρά. Για να αποτρέπεται η αιμοσυμπύκνωση (η οποία μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα), πρέπει να πίνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα. Ωφέλιμοι είναι επίσης οι φυσικοί χυμοί και οι χυμοί από φρούτα του δάσους που, μεταξύ άλλων, έχουν πολλές βιταμίνες ευεργετικές για τη λειτουργία του φλεβικού συστήματος.
  • Η διατροφή πρέπει να περιέχει πολλά χόρτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των αγγειακών τοιχωμάτων και τα κάνουν πιο ελαστικά.
  • Σε περίπτωση φλεβίτιδας ενδέχεται να υπάρχει ανεπάρκεια σε μαγνήσιο και κάλιο. Για αυτό μπορείτε να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, το πίτουρο σιταριού, διάφορα δημητριακά, λαχανικά (λάχανο, πατάτες), μούρα (καρπούς άγριου τριαντάφυλλου,φραγκοστάφυλο, ξινόμουρο, λαγοκέρασο) και αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα).
  • Θετικά επιδρά στην αντοχή των αγγειακών τοιχωμάτων η βιταμίνη Ρ (ρουτίνη). Αυτή υπάρχει στον χυμό σόρβον, στο κάρυο, στο φαγόπυρο, στο φραγκοστάφυλο, στους καρπούς άγριου τριαντάφυλλου, στην αρώνια, στα φύλλα μαρουλιού και στα βερίκοκα.
  • Είναι σημαντικό να προσθέσετε στη διατροφή σας φυτικά έλαια (όπως ηλιέλαιο, ελαιόλαδο και κολοκυθέλαιο). Περιέχουν βιταμίνη Ε που αποκαθιστά την ελαστικότητα των φλεβών.

Ωστόσο, υπάρχουν και προϊόντα, τα οποία συνιστούν οπωσδήποτε οι ειδικοί να αποκλειστούν, ώστε να μην προκαλέσουν επιδείνωση της φλεβίτιδας:

  • Αλκοόλ και καφές. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και επιβραδύνει τη ροή του αίματος.
  • Τα λιπαρά τρόφιμα, το γρήγορο φαγητό και τα προϊόντα από αλεύρι, τα οποία, σε περίπτωση υπέρμετρης χρήσης οδηγούν στην παχυσαρκία.

Επιπλέον, για τη φλεβίτιδα είναι σημαντικό όχι μόνο τι τρώμε, αλλά και πώς το μαγειρεύουμε. Για παράδειγμα, οι γιατροί συνιστούν να τρώμε μικρές μερίδες σε 5-6 γεύματα την ημέρα. Έτσι, η τροφή μεταβολίζεται καλύτερα. Επίσης, το βραδινό γεύμα (ή η τελευταία λήψη φαγητού) πρέπει να γίνεται το αργότερο τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Αυτή η διατροφή βασίζεται σε όλες τις θεμελιώδεις αρχές της υγιεινής διατροφής, τις οποίες, ουσιαστικά πρέπει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την κατάσταση του φλεβικού του συστήματος.

Οι ειδικοί συνήθως συνδυάζουν κάποια φαρμακευτική αγωγή (π.χ. το Daflon), , το οποίο μπορεί να συνταγογραφηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της φλεβίτιδας, ακόμα και στο αρχικό) με τη διατροφή. Έτσι, αν δεν βρίσκετε ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα για να ξεκινήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να έχετε όμορφα και υγιή πόδια τα επόμενα χρόνια!

*Προοπτική μελέτη παρατήρησης SPECTRUM: Καταχώριση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων, Victor S. SAVELJEV, PHLEBOLOGY, 1, 2012

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης… κάνοντας ‘κλικ’ ΕΔΩ

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ