Εγκυμοσύνη και φλεβίτιδα: Για πάντα μαζί;

Εγκυμοσύνη και φλεβίτιδα: Για πάντα μαζί;

Η εγκυμοσύνη συχνά αναφέρεται ως ένας από τους παράγοντες κινδύνου για τη φλεβίτιδα. Εν μέρει, αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, προτείνουμε να εξετάσουμε αυτό το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία. Η εγκυμοσύνη είναι μια ευκαιρία να εστιάσετε στην υγεία των ποδιών σας, διότι ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο αυτά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, πάνω από το 80% των γυναικών που επισκέπτονται τον γιατρό με συμπτώματα φλεβίτιδας, έχουν τουλάχιστον ένα παιδί1. Αυτό εξηγείται εύκολα. Κατά την εγκυμοσύνη αλλά και τον τοκετό το σώμα της γυναίκας βιώνει αξιοσημείωτες αλλαγές1. Ειδικότερα, γίνεται αναδιάρθρωση του ενδοκρινικού συστήματος, η οποία οδηγεί σε αποδυνάμωση του φλεβικού τοιχώματος. Στις εγκύους αυξάνεται ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος, προξενώντας πρόσθετη επιβάρυνση σε όλο το φλεβικό σύστημα. Κάθε μήνα η διόγκωση της μήτρας προκαλεί αύξηση της πίεσης στις φλέβες της πυέλου. Τέλος, το βάρος αυξάνεται, και αυτό αποτελεί πάντα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη φλεβίτιδας.

Φυσικά, δεν υπάρχει μία κοινή «περίπτωση». Δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη πρόβλημα φλεβίτιδας. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατομικές ιδιαιτερότητες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της φυσικής ελαστικότητας των φλεβών, της λειτουργίας του μηχανισμού της βαλβίδας της καρδιάς. Ωστόσο, εάν στην πρώτη εγκυμοσύνη τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στο 20-30% των γυναικών, σε κάθε επόμενο παιδί οι κίνδυνοι αυξάνονται. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη, η στατιστική δείχνει ποσοστό 40-60%, και στην τρίτη η φλεβίτιδα απαντάται ήδη στο 80% των περιπτώσεων2. Ως εκ τούτου, είναι χρήσιμο να ενημερωθούμε για τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας της φλεβίτιδας, τα οποία ενδείκνυνται για τις γυναίκες σε αυτή την περίοδο της ζωής τους.

Πρόληψη

Ακόμα και αν μια γυναίκα δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τα συμπτώματα της φλεβίτιδας, οι ειδικοί συνιστούν συνήθως τη λήψη ορισμένων απλών προληπτικών μέτρων.

  • Αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις από την πλευρά του μαιευτήρα-γυναικολόγου, θα πρέπει να προσθέσετε στο πρόγραμμά σας ελαφριά φυσική δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια. Για παράδειγμα, περπάτημα και κολύμβηση (κατά προτίμηση σε ομάδες ειδικά για μέλλουσες μητέρες).
  • Μπορείτε επίσης να κάνετε τακτικά στο σπίτι απλές ασκήσεις: κυκλικές κινήσεις με την πατούσα, ανύψωση στις μύτες των ποδιών, μεταφορά του βάρους από τις φτέρνες στις μύτες.
  • Να ξεκουράζετε τα πόδια σας, μην περνάτε όλη την ημέρα όρθιες ή αντίθετα, μόνο καθιστές. Εάν αισθάνεστε βάρος, μπορείτε να καθίσετε σε στάση με τα πόδια πάνω από τη λεκάνη. Οι γιατροί συνιστούν επίσης να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά για να βελτιωθεί η ροή του αίματος.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις (ή στο τέλος της κύησης) συνιστάται να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, αλλά μην αποφασίζετε μόνες σας τον τύπο. Καλύτερα να ακολουθήσετε τις συμβουλές κάποιου ειδικού.
  • Μην κάθεστε σταυροπόδι, έτσι συμπιέζονται οι φλέβες στην πύελο, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Προσέξτε το βάρος σας, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είναι ο πειρασμός αυτή την περίοδο να αφήσετε όλες τις δίαιτες και απαγορεύσεις, η υπέρβαση του ορίου (αυτό συνήθως ορίζεται από τον γιατρό) μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την κατάσταση των φλεβών.

Θεραπεία

Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός κανόνας: Μην παίρνετε πρωτοβουλίες. Κάθε έγκυος γυναίκα ξέρει ότι οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από τη λήψη ιατρική συμβουλής. Όταν τα πρώτα συμπτώματα της φλεβίτιδας (σε αυτά περιλαμβάνονται το πρήξιμο, ο πόνος και το αίσθημα βάρους στα πόδια, η εμφάνιση σπασμένων φλεβών στην επιδερμίδα, κ.λπ.), θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αγγειολόγο. Μερικές φορές, η φλεβίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα και να προκαλέσει επιπλοκές. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν αγγειολόγο ήδη από το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, πολύ πιο σημαντικό είναι να μην αναβάλλετε τη θεραπεία για μετά τον τοκετό. Η επιτυχία εδώ κρίνεται από το κατά πόσο μια νεαρή μητέρα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της υγείας των ποδιών της.

Επειδή και μετά την εγκυμοσύνη το σώμα της βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω του αναδιαρθρωμένου ενδοκρινικού συστήματος και των μεταγεννητικών επιπλοκών. Μετά τη διακοπή του θηλασμού και κατόπιν συμβουλής ειδικού, μπορείτε να ξεκινήσετε τη χρήση φαρμάκων, όπως του φλεβοτονικού Daflon®. Χάρη στα πέντε βιοφλαβονοειδή, τα οποία περιλαμβάνονται στη σύνθεση του Daflon®, το φάρμακο αυτό τονώνει τις φλέβες και μειώνει τη στασιμότητα του αίματος, μειώνει τη διαπεραστικότητα των τριχοειδών αγγείων και αυξάνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων τους3. Όλα αυτά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος για να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, γιατί μετά τον τοκετό όλες οι δυνάμεις συνήθως ξοδεύονται για τη φροντίδα του μωρού και η νεαρή μητέρα τις πιο πολλές φορές απλώς δεν έχει χρόνο να φροντίσει τον εαυτό της. Μάλιστα, ακριβώς κατά την περίοδο αυτή, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη δύναμη, τη ζωντάνια και την υγεία των ποδιών της.

 

1) Προοπτική μελέτη παρατήρησης SPECTRUM: Καταχώριση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων, Victor S. SAVELJEV, PHLEBOLOGY, 1, 2012

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης… κάνοντας ‘κλικ’ ΕΔΩ

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ