Τι είναι η φλεβίτιδα;

Τι είναι η φλεβίτιδα;

Τι ακριβώς είναι η φλεβίτιδα; Πώς και γιατί εμφανίζεται αυτή η ασθένεια;

Η φλεβίτιδα αναπτύσσεται αργά και τα πρώτα της συμπτώματα (πόνος, αίσθημα βάρους, πρήξιμο των ποδιών) ενδέχεται να φανούν ως συμπτώματα υπέρτασης, κόπωσης των ποδιών και ίσως να αποδίδονται στα άβολα παπούτσια. Η φλεβίτιδα των κάτω άκρων προκαλεί ορισμένες αλλαγές. Στην πραγματικότητα, ο κύριος «μηχανισμός ενεργοποίησης» είναι η δυσλειτουργία των βαλβίδων στο εσωτερικό των «εν τω βάθει» φλεβών. Πώς λειτουργούν αυτές οι βαλβίδες; Είναι υπεύθυνες για την ροή του αίματος στις φλέβες. Εάν οι φλέβες είναι διευρυμένες, οι βαλβίδες δεν μπορούν να «κλείσουν» σφιχτά και ως εκ τούτου, το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα. Κατά συνέπεια, οι φλέβες διευρύνονται και παραμορφώνονται.

Δυστυχώς, η προδιάθεση για την αδυναμία του μηχανισμού της βαλβίδας είναι συχνά κληρονομική και στις περισσότερες περιπτώσεις μεταδίδεται στις γυναίκες. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι γνωστοί παράγοντες κινδύνου: Βαριά χειρωνακτική εργασία ή αντίθετα, πολλές ώρες καθιστικής εργασίας κατά την διάρκεια της ημέρας, τα όμορφα αλλά άβολα παπούτσια και τα ψηλά τακούνια, η κακή διατροφή που οδηγεί σε υπερβολικό βάρος.

Τι θα συμβεί στaη συνέχεια;

Οι φλέβες χάνουν το σχήμα και την ελαστικότητά τους, αρχίζουν να διευρύνονται και να έρχονται πιο κοντά στο δέρμα. Στη συνέχεια, στα πόδια εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές εaυρυαγγείες, ή «ιστός αράχνης», που είναι συνήθως το πρώτο ορατό σημάδι της φλεβίτιδας. Ωστόσο και πριν από αυτό μπορούν να εμφανισθούν τα δυσάρεστα σημάδια της φλεβίτιδας. Πρήξιμο των ποδιών στο τέλος της ημέρας, αίσθημα βάρους, πόνος… Τη νύχτα μπορεί να παθαίνετε κράμπες. Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα περνάνε ύστερα από ξεκούραση, αλλά με νέες σωματικές επιβαρύνσεις σίγουρα θα επανέλθουν. Η επιστροφή του πρηξίματος, του πόνου και του βάρους ίσως να είναι ένα άμεσο σύμπτωμα για να απευθυνθείτε στον γιατρό.

Θεραπεία της φλεβίτιδας

 

Όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της διάγνωσης του γιατρού. Σε κάθε στάδιο της ασθένειας επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία: από τη μη φαρμακολογική θεραπεία ως τη λήψη των 

φαρμάκων και τις χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση των προσβεβλημένων φλεβών. Στο 90% των περιπτώσεων, ο γιατρός συμβουλεύει αλλαγή του τρόπου ζωής, προσθήκη φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό πρόγραμμα, απώλεια βάρους, αγορά άνετων υποδημάτων*. Ήδη στα πρώτα στάδια, τα φάρμακα μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της φλεβίτιδας. Σε αυτά περιλαμβάνεται το φλεβοτονικό φάρμακο Daflon, το οποίο βοηθά στη μείωση του πρηξίματος, του πόνου, του αισθήματος βάρους στα πόδια.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, πολλοί ασθενείς υποφέρουν ήδη πολλά χρόνια από δυσφορία ακόμη και πόνο, αλλά προτιμούν τη θεραπεία με παραδοσιακά θεραπευτικά μέσα ή με φάρμακα, που τους συνιστούν οι φίλοι και η οικογένειά τους*. Ως αποτέλεσμα, απευθύνονται σε έναν επαγγελματία πολύ αργά, όταν πια η κατάσταση δεν σώζεται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αλλά επιστρέφοντας στην αρχική ιδέα: Η φλεβίτιδα δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Και μπορούμε να την νικήσουμε.

 

*Προοπτική μελέτη παρατήρησης SPECTRUM: Καταχώριση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων, Victor S. SAVELJEV, PHLEBOLOGY, 1, 2012

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης… κάνοντας ‘κλικ’ ΕΔΩ

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ