Φλεβίτιδα: Ποιους περιλαμβάνει η ομάδα κινδύνου;

Φλεβίτιδα: Ποιους περιλαμβάνει η ομάδα κινδύνου;

Σήμερα, η φλεβίτιδα δεν αποτελεί σπάνια πάθηση για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Από τη μία δεν θέλουμε να τη σκεφτόμαστε, αλλά το σίγουρο είναι ότι η γνώση είναι πρόληψη! 
Κατά την τελευταία δεκαετία πάσχουν από φλεβίτιδα και πολλοί «νέοι», καθώς η ασθένεια έχει επεκτείνει τα ηλικιακά όριά της. Οι τελευταίες ιατρικές μελέτες σπάνε τα στερεότυπα, εισάγοντας στην ομάδα κινδύνου ακόμα και τον νεότερο σε ηλικία πληθυσμό. Πλέον τα πρώτα στάδια της φλεβίτιδας ξεκινούν μερικές φορές στην ηλικία των 25 ετών, ακόμη και αν το άτομο δεν έχει υπερβολικό βάρος ή γενετική προδιάθεση*. Αυτό συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την αλλαγή του τρόπου ζωής καθώς οι περισσότεροι νέοι περνούν τον χρόνο εργασίας και τον ελεύθερο ενίοτε χρόνο τους μπροστά στον υπολογιστή, κινούνται ελάχιστα, φορούν άβολα παπούτσια. Ωστόσο, όπως και να έχει, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που υποδεικνύουν ότι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με την υγεία των ποδιών του.

Δυστυχώς, τα περισσότερα θύματα της φλεβίτιδας είναι γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι ιδίως οι γυναίκες, είναι γενετικά πιο επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια λόγω των δομικών χαρακτηριστικών των φλεβών των κάτω άκρων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ως αποτέλεσμα ξαφνικής αύξησης του σωματικού βάρους, οι φλεβικές βαλβίδες ενδέχεται να εμφανίσουν «δυσλειτουργίες», γεγονός που οδηγεί σε φλεβίτιδα. Πέραν τούτου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε μείωση του φλεβικού τόνου.
Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν κάποιος αναγκάζεται να περάσει πολλές ώρες ορθοστασίας. Το φλεβικό μας σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά, μεταξύ άλλων μέσω των μυών που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η παρατεταμένη ορθοστασία δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες και η πίεση στα φλεβικά τοιχώματα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πτυχώσεις.
Από την άλλη, ούτε η «καθιστική» εργασία γραφείου αποτελεί λύση. Όταν κάποιος είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστός (ειδικά σταυροπόδι), οι φλέβες στο άνω μέρος των μηρών συμπιέζονται, και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η εμφάνιση φλεβίτιδας.
Σημαντικός παράγοντας είναι και η κληρονομικότητα. Αν κάποιος στην οικογένειά σας πάσχει από φλεβίτιδα, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να εμφανίσετε κάποια στιγμή σπασμένες φλέβες στα πόδια σας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αδύναμη φλέβα παρουσιάζει ιδιαιτερότητα, η οποία περνάει από γενιά σε γενιά.
Επίσης, η φλεβίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις εγκύους, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς ενδέχεται να εμφανιστεί δυσλειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος στις φλέβες. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Ένας αγγειολόγος θα μπορούσε να σας πει ότι η πιθανότητα να εξαφανιστεί σταδιακά η φλεβίτιδα, μετά τον τοκετό, είναι αυξημένη.
Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη αν ανήκετε στην ομάδα κινδύνου εμφάνισης φλεβίτιδας εξαιτίας της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, το 60% των περιπτώσεων ασθενών με φλεβίτιδα έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή συμπτώματα παχυσαρκίας**.
Τέλος, τα άσχημα νέα: Στην ομάδα κινδύνου μπαίνουν οι γυναίκες εξαιτίας της αδυναμίας τους στα ψηλά τακούνια. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια εμποδίζουν την κανονική σύσπαση και χαλάρωση των μυών της γαστροκνημίας κατά το βάδισμα, πράγμα που μειώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες. Για την ελαχιστοποίηση αυτού του παράγοντα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τακούνια όχι ψηλότερα από 7 εκ. (ενώ μπορείτε να φυλάξετε τα ψηλοτάκουνά σας μόνο για ειδικές περιπτώσεις). Η ομορφιά δεν πρέπει να απαιτεί πάντα τέτοιες θυσίες!
Αλλά ας επιστρέψουμε στην αρχική μας θέση: Η γνώση είναι πρόληψη! Από τα πρώτα συμπτώματα φλεβίτιδας αρχικού σταδίου (και αυτά είναι, ας θυμίσουμε πάλι, το οίδημα, το αίσθημα βάρους, οι κράμπες και ο πόνος στα πόδια) συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν αγγειολόγο. Πάνω από όλα, στα αρχικά στάδια αυτός θα σας προτείνει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως την προσθήκη μέτριας σωματικής δραστηριότητας, την απώλεια βάρους, το περπάτημα, και, ίσως, σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, το ότι ανήκετε στην ομάδα κινδύνου δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι είστε ασθενής, αλλά σας δίνει το κίνητρο να είστε πιο προσεκτικές και να φροντίζετε τον εαυτό σας.

*Schuitz-Ehrenburg U. et al. Prospective epidemiological study of the beginning of varicose veins (Bochum Study I –IV)//Phlebology 2009, 38.17-25
**Προοπτική μελέτη παρατήρησης SPECTRUM: Καταχώριση ασθενών με χρόνιες παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων, Καθ Β.Σ. Σαβέλγιεβ, ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΑ, 1, 2012