Φλεβίτιδα: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Φλεβίτιδα: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Processed with VSCO with a6 preset

Ίσως ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τη φλεβίτιδα αφορά στην ανίατη φύση της. Είναι καιρός αυτός ο μύθος να διαλυθεί και να ξεκαθαριστεί ότι χρόνια νόσος δεν σημαίνει απαραίτητα και ανίατη. Η πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση της νόσου σε οποιοδήποτε στάδιό της. Το σημαντικότερο είναι να γίνουν αντιληπτά εγκαίρως τα πρώτα συμπτώματα και να ζητηθεί η συμβουλή γιατρού.
Ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία: σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, οι περισσότεροι ασθενείς, έως ότου απευθυνθούν στον αγγειολόγο, καταφεύγουν σε μεθόδους αυτοΐασης με τη μορφή εναλλακτικών θεραπειών ή χρησιμοποιώντας κρέμες και αλοιφές μετά από συμβουλή γνωστών ή συγγενών. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο το 0,23% των ασθενών δεν είχαν ως τότε εμφανή συμπτώματα φλεβίτιδας, αλλά ήδη είχαν αισθανθεί δυσφορία (πόνο, αίσθημα βάρους στα πόδια)*. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι τα άτομα που πάσχουν από φλεβίτιδα συχνά απευθύνονται στον αγγειολόγο όταν είναι ήδη πολύ αργά, όταν δηλαδή έχουν ήδη εμφανισθεί στα πόδια τους ορατά συμπτώματα: οίδημα, διογκωμένες φλέβες, κιρσοί και ευρυαγγείες, μελάγχρωση και ούτω καθεξής. Πριν από αυτό, συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα με τη βοήθεια εναλλακτικών θεραπειών… ή δεν προσπαθούν καθόλου, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και τα ορατά συμπτώματα της φλεβίτιδας.
Σήμερα, όντως, υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά μέσα για τη θεραπεία της φλεβίτιδας. Η επιλογή μεταξύ των διαθέσιμων μέσων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου. Για τη διάγνωση οι αγγειολόγοι εφαρμόζουν διάφορες τεχνικές, από την απλή κλινική εξέταση μέχρι την εκτίμηση της κατάστασης του φλεβικού συστήματος με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος των αγγείων.
Οι ειδικοί διακρίνουν τρία βασικά στάδια της εξέλιξης της ασθένειας. Ας δούμε προσεκτικά κάθε ένα από αυτά.
Στο πρώτο στάδιο ενδέχεται να μην υπάρχουν συμπτώματα που να μαρτυρούν ξεκάθαρα την ύπαρξη φλεβίτιδας. Αργότερα, ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστεί αίσθημα βάρους στα πόδια, γρήγορη κόπωση, σπασμοί στις γάμπες (ιδιαίτερα τη νύχτα), αίσθηση καψίματος, καθώς και ορατά σημάδια όπως διόγκωση των φλεβών, κιρσοί και ευρυαγγείες, οίδημα, το οποίο εντείνεται στο τέλος της ημέρας. Όλα αυτά σας δίνουν την αφορμή να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν. Σε αυτό το στάδιο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (90,5%), οι ειδικοί συστήνουν να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, προκειμένου να περιορίσουμε το μέγεθος της επιβάρυνσης, να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα (κολύμβηση, ποδηλασία και πεζοπορία), να θέσουμε υπό έλεγχο το βάρος μας, να περιορίσουμε την καθιστική ζωή και ειδικά στη στάση «σταυροπόδι»*. Ένα ακόμα αποτελεσματικό μέσο για την ανακούφιση από τα παραπάνω συμπτώματα είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως τα φλεβοτονικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται για παράδειγμα, το daflon®, τα ενεργά συστατικά του οποίου συμβάλλουν στην εξάλειψη της φλεβικής συμφόρησης και στην αποκατάσταση της ροής και της κυκλοφορίας του αίματος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, σε αυτό το στάδιο, συνιστώνται σε ορισμένες περιπτώσεις θεραπείες, όπως η σκληροθεραπεία και η οζονοθεραπεία, οι οποίες συμβάλλουν στην αποκατάσταση των λεπτών φλεβικών τοιχωμάτων. Συχνά, οι αγγειολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να φορούν κάλτσες συμπίεσης, οι οποίες ομαλοποιούν την πίεση του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.
Το δεύτερο στάδιο της νόσου χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων, τα οιδήματα επιμένουν όλο και περισσότερο, ο πόνος γίνεται πιο έντονος, στα πόδια εμφανίζονται ακόμα περισσότερες σπασμένες φλέβες. Ειδικά στο σημείο αυτό, συχνά γίνεται και η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό, ο οποίος, με τη σειρά του, συστήνει είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Σε αυτό το στάδιο εφαρμόζεται η αρκετά άμεση και ανώδυνη θεραπεία της φλεβίτιδας με λέιζερ (Laser Coagulation), η οποία σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από το αγγειακό μοτίβο. Επιπλοκή αυτής της επέμβασης μπορεί να είναι η εμφάνιση ουλών.
Και τέλος, στο τρίτο, το πιο προχωρημένο στάδιο, η παράβλεψη της φλεβίτιδας καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Διαταράσσεται σημαντικά η ροή του αίματος των ασθενών, το δέρμα γίνεται πολύ ξηρό, ενδέχεται να εμφανιστούν ρωγμές, γίνονται άμεσα ορατές οι διευρυμένες, παραμορφωμένες φλέβες. Ορισμένες φορές, όλα επιδεινώνονται λόγω της εμφάνισης φλεβικού έλκους ή θρομβοφλεβίτιδας, φλεγμονής των φλεβών μέσω του σχηματισμού θρόμβων μέσα σε αυτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει τον ασθενή στη χειρουργική αφαίρεση των προσβεβλημένων φλεβών.
Το συμπέρασμα φαίνεται παραπάνω από προφανές: Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της φλεβίτιδας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να την αντιμετωπίσετε. Φυσικά μόνο υπό την καθοδήγηση του αγγειολόγου, γιατί το να εμπιστευθείτε τις συμβουλές άλλων, μη επαγγελματιών, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία σας. Πέραν τούτου, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αντιμετωπίσετε τη φλεβίτιδα σε αρχικό στάδιο, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας (περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμά σας μέτρια σωματική δραστηριότητα, χάνοντας βάρος, περπατώντας περισσότερο), εφαρμόζοντας μεθόδους συντήρησης, όπως το να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, καθώς και λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή με σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα (όπως το daflon®), παρά αργότερα στο χειρουργικό τραπέζι.

*Προοπτική μελέτη παρατήρησης SPECTRUM: Καταχώριση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων, Victor S. SAVELJEV, PHLEBOLOGY, 1, 2012

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης… κάνοντας ‘κλικ’ ΕΔΩ

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ