Πρόληψη της φλεβίτιδας

Πρόληψη της φλεβίτιδας

Πρόληψη της φλεβίτιδας

Όπως είναι γνωστό, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Και η φλεβίτιδα στην περίπτωση αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πρώτα από όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι κιρσοί εμφανίζονται : επειδή διαταράσσεται η λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων που επιτρέπουν στο αίμα να ανεβαίνει ελεύθερα μέσω των φλεβών. Εάν οι βαλβίδες αποδυναμωθούν, δυσχεραίνεται η μεταφορά του αίματος από τα πόδια προς τα πάνω, πράγμα που οδηγεί στη διεύρυνση και την παραμόρφωση των φλεβών καθώς και στην ανάπτυξη φλεβικής στάσης. Η συνέχεια είναι γνωστή: οίδημα, πόνος, αίσθημα «βάρους», ευρυαγγείες και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα της φλεβίτιδας.

Ως εκ τούτου, όλα τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε έχουν στόχο τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Δυστυχώς, παίζει σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα και η προδιάθεση στην παραμόρφωση των τοιχωμάτων των βαλβίδων, ακόμη και η γενετική προδιάθεση. Ωστόσο οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι, με τη δέουσα προσοχή στην υγεία σας, γίνεται να αποφευχθεί η φλεβίτιδα, ακόμη και αν γενιές συγγενών σας υποφέρουν από αυτή την ασθένεια.

Τι πρέπει να κάνετε; Κατ’ αρχάς, να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αν και ο όρος «υγιεινός τρόπος ζωής» έχει πρόσφατα γίνει πολύ δημοφιλής, κανείς δεν αρνείται τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής. Γεγονός είναι ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που κατατάσσουν τους ανθρώπους στην ομάδα κινδύνου για φλεβίτιδα είναι το υπερβολικό βάρος. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, 60% των ασθενών με φλεβίτιδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι*. Στον οργανισμό των ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία, κυκλοφορεί περισσότερο αίμα, αυξάνοντας σημαντικά τη φόρτωση στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, δυστυχώς, το γρήγορο φαγητό, τα αρτοσκευάσματα, τα πικάντικα και τα λιπαρά τρόφιμα είναι οι καλύτεροι «φίλοι» της φλεβίτιδας. Για την πρόληψη της νόσου είναι καλύτερα να προτιμώνται τροφές που βοηθούν να διατηρηθεί η ελαστικότητα των φλεβών, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (λάχανο, μήλα, κάρυα, μούρα). Αν, όμως, προτιμάτε τα αμυλούχα τρόφιμα, τότε είναι καλύτερα να επιλέξετε ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης.

Το δεύτερο βήμα για την πρόληψη της φλεβίτιδας απαιτεί σωματική δραστηριότητα. Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο και αντοχές για τακτική άσκηση, τότε τουλάχιστον προσπαθήστε να περπατάτε περισσότερο, κάντε ασκήσεις, γραφτείτε στο κολυμβητήριο. Όλα αυτά θα συμβάλουν στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η άθληση μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα και όσοι έχουν προδιάθεση φλεβίτιδας θα πρέπει να αποφεύγουν τη βαριά σωματική άσκηση, η οποία, αντιθέτως θα ενισχύσει την ανάπτυξη της νόσου.

Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις, που επίσης σχετίζονται με μέτρα πρόληψης της φλεβίτιδας:

Είναι καλύτερα να εγκαταλείψουμε την αγαπημένη για τους περισσότερους ανθρώπους στάση «σταυροπόδι», επειδή σε αυτή την στάση οι φλέβες συμπιέζονται.

Η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος μέσω των φλεβών, οπότε είναι καλύτερα να αλλάζετε τους τύπους των δραστηριοτήτων και να δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να χαλαρώνει τακτικά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας.

 

Δεν ωφελούν στα πόδια ούτε τα πολύ στενά παπούτσια, ούτε τα παπούτσια με υπερβολικά ψηλά τακούνια. Οι ειδικοί προτείνουν σταθερά τακούνια ύψους 3-4 πόντων, ενώ από την άλλη η εντελώς επίπεδη σόλα μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στο πόδι και αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος.

Όχι μόνο τα στενά παπούτσια, αλλά και οι κάλτσες ή τα καλσόν με πάρα πολύ σφιχτό λάστιχο ενδέχεται να ασκούν πίεση στις φλέβες και να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος, γι ‘αυτό είναι καλύτερα να προτιμάτε τα πιο ελαστικά, μαλακά υλικά.

Επίσης, για το φλεβικό σύστημα είναι καλό να κάνετε εναλλαγή κρύου και ζεστού νερού στο ντους και ελαφρύ μασάζ στα πόδια, καθώς και να προσπαθείτε να αφιερώνετε σ’ αυτό 10-15 λεπτά την ημέρα.

 

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό (ειδικά για όσους ανήκουν σε ομάδες με κινδύνο εμφάνισης των συμπτωμάτων) – είναι να επισκέπτονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο τον γιατρό τους, ο οποίος θα παρακολουθεί την κατάσταση των φλεβών και εάν είναι απαραίτητο, θα επιλέξει τη σωστή θεραπεία. Ειδικότερα, στα αρχικά στάδια της φλεβίτιδας μπορείτε να λαμβάνετε φάρμακα όπως το φλεβοτονικό «Daflon®», το οποίο συμβάλλει στην ανακούφιση από τα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα: οίδημα, αίσθημα βάρους στα πόδια, πόνος.

Τα προληπτικά μέτρα δεν είναι υπερβολικά χρονοβόρα και δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά χάρη σε αυτά μπορείτε όχι μόνο να αποτρέψετε την ανάπτυξη της φλεβίτιδας, αλλά και να βελτιώσετε τη συνολική κατάσταση της υγείας σας. Μην αναβάλλετε να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή «από Δευτέρα», ξεκινήστε τώρα.

*Προοπτική μελέτη παρατήρησης SPECTRUM: Καταχώριση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων, Victor S. SAVELJEV, PHLEBOLOGY, 1, 2012

Οδηγίες Χρήσης Daflon: http://bit.ly/2t1IA9h

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ