Ερωτήσεις για τη φλεβική νόσο

Πώς αναγνωρίζεται η Xρόνια Φλεβική Νόσος;

Για κάποιο διάστημα, είχα πόνο στα πόδια, βάρος και πρήξιμο. Πάσχω από κακή φλεβική κυκλοφορία;

Τα συμπτώματά σας μοιάζουν με αυτά της χρόνιας φλεβικής νόσου. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν διάφορες λύσεις.

Τα πόδια μου είναι κουρασμένα και πονάνε στο τέλος της ημέρας. Τι μπορεί να είναι και τι πρέπει να κάνω;

Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με χρόνια φλεβική νόσο, λόγω κακής φλεβικής κυκλοφορίας. Μπορείτε να αποφύγετε την επιδείνωση του προβλήματος, λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν τον καθημερινό τρόπο ζωής. (βλ. σελίδα: “Συμβουλές”). Επιπλέον, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές αγωγές που μπορούν να ακολουθηθούν, προκειμένου να σταματήσετε την εξέλιξή της και να προλάβετε τις επιπλοκές.

Μετά από ταξίδι με αεροπλάνο, τα πόδια μου είναι συχνά πρησμένα και πονάνε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό οφείλεται στη φλεβική στάση που συμβαίνει στα πόδια σας όταν κάθεστε για πολλή ώρα, χωρίς να κινείστε ώστε να προκαλείτε τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Ανάλογα με την ένταση του πόνου, μπορεί να πάσχετε από χρόνια φλεβική νόσο. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν διάφορες λύσεις (βλ. σελίδα: Λύσεις”).

Όταν είμαι στη δουλειά, στέκομαι για πολλή ώρα. Στο τέλος της ημέρας, τα πόδια μου είναι συχνά πρησμένα και πονάνε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό οφείλεται στη φλεβική στάση που συμβαίνει στα πόδια σας όταν στέκεστε για πολλή ώρα, χωρίς να κινείστε ώστε να προκαλείτε τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Μπορεί να πρόκειται για χρόνια φλεβική νόσο. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν διάφορες λύσεις.

Πότε και ποιον πρέπει να συμβουλευτώ;

Εάν υποφέρετε τακτικά από ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα, ιδιαίτερα στο τέλος της ημέρας: βαριά πόδια, πόνος, αίσθημα πρηξίματος, νυχτερινές κράμπες, κνησμός και αίσθημα κόπωσης, ή/και έχετε σημεία όπως κιρσοί και οίδημα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γενικό γιατρό/παθολόγο/ φαρμακοποιό σας. Ο γενικός γιατρός/παθολόγος σας θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και, εάν είναι απαραίτητο, θα σας παραπέμψει σε ειδικό (αγγειολόγο ή αγγειοχειρουργό) για περαιτέρω εξετάσεις.

Πώς μπορεί ο γιατρός μου να διαγνώσει ότι πάσχω από χρόνια φλεβική νόσο;

Ο γιατρός σας θα προβεί κυρίως σε κλινική εξέταση, που συνίσταται σε απλή οπτική εξέταση και ψηλάφηση των ποδιών σας. Ορισμένες φορές, για περαιτέρω διερεύνηση, χρησιμοποιεί ένα μη επεμβατικό εργαλείο, γνωστό ως υπερηχογράφημα Doppler, για να ελέγξει τη ροή του αίματος εντός των φλεβών και να προσδιορίσει εάν υπάρχει παλινδρόμηση.

Πώς παίρνω το daflon 500mg για τη Χρόνια Φλεβική Νόσο;

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας των κάτω άκρων, θα πρέπει να λαμβάνετε daflon 500mg, 2 δισκία την ημέρα, 1 δισκίο το μεσημέρι και 1 το βράδυ, κατά την διάρκεια των γευμάτων.

Tρόπος ζωής & πρόληψη των συμπτωμάτων της Xρόνιας Φλεβικής Νόσου;

Μπορεί ένα άθλημα να καθυστερήσει την εκδήλωση χρόνιας φλεβικής νόσου;

Εξαρτάται από το άθλημα. Κάποια, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι και ο χορός είναι ευεργετικά, γιατί προάγουν την προς τα πάνω ροή του αίματος προς την καρδιά, άρα και τη φλεβική κυκλοφορία, μέσω των συσπάσεων των μυών. Αντίθετα, έντονα αθλήματα όπως το τένις, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο δεν συνιστώνται, γιατί προκαλούν διάταση των φλεβών και επιβραδύνουν τη φλεβική επιστροφή.

Μπορεί το αντισυλληπτικό χάπι να προκαλέσει κιρσούς;

Όλες οι ορμονικές αγωγές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις φλέβες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ιατρικού ιστορικού φλεβίτιδας, τα αντισυλληπτικά χάπια αντενδείκνυνται. Εντούτοις, η βαρύτητα των επιπτώσεων εξαρτάται από το χάπι, γιατί υπάρχουν διάφορες δοσολογίες. Τα χάπια νέας γενιάς, που περιέχουν χαμηλή δόση προγεστερόνης ή οιστρογόνων, ασκούν μικρή επίδραση στους κιρσούς, σε αντίθεση με τα παλαιότερης γενιάς χάπια που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης. Για να βρείτε το αντισυλληπτικό που σας ταιριάζει καλύτερα, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Οι εγκυμοσύνες είναι παράγοντας κινδύνου για χρόνια φλεβική νόσο. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο;

Οι εγκυμοσύνες δεν είναι τόσο προβληματικές. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τα μέτρα που αφορούν τον καθημερινό τρόπο ζωής (βλ. σελίδα: Συμβουλές). Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις για να βελτιώσετε τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, όπως το αίσθημα βάρους, τον πόνο, τους κιρσούς ή το οίδημα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην διστάσετε να μιλήσετε στον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας.

Ο ύπνος με τα πόδια ελαφρά ανασηκωμένα βοηθά τη φλεβική επιστροφή;

Ναι, ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 10 έως 15 εκ., διευκολύνετε τη φλεβική επιστροφή, υπό μία μόνο προϋπόθεση: ότι δεν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπορεί η απώλεια σωματικού βάρους να με ανακουφίσει από τα συμπτώματα;

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία θεωρούνται παράγοντες που οδηγούν σε επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας. Έτσι, εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθούν οι κιρσοί;

Η εκδήλωση κιρσών οφείλεται εν μέρει σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί κάποιος να επιδράσει στους τελευταίους με αλλαγές στον τρόπο ζωής (βλ. σελίδα: Συμβουλές), που θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ή εξέλιξης σε πιο σοβαρά στάδια. Επιπλέον, κάποιες αποτελεσματικές αγωγές (όπως αγωγή συμπίεσης και φλεβοτονικά φάρμακα επιπλέον των αλλαγών στον τρόπο ζωής) μπορούν να ακολουθηθούν από τα πρώτα σημεία χρόνιας φλεβικής νόσου, για να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της και να προληφθούν οι επιπλοκές.

Τι ισχύει για την εξέλιξη της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου;

Στην αρχή, υπέφερα μόνο από αίσθημα βάρους στα πόδια, αλλά τώρα πονάω κι έχω ένα αίσθημα πρηξίματος. Θα επιδεινωθούν αυτά τα προβλήματα;

Μπορεί να πρόκειται για χρόνια φλεβική νόσο. Είναι εξελικτική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως κιρσοί, οίδημα ή έλκη.

Ο οικογενειακός γιατρός μου έκανε διάγνωση χρόνιας φλεβικής νόσου. Ποια είναι η εξέλιξη χωρίς θεραπεία;

Η χρόνια φλεβική νόσος είναι χρόνια και εξελικτική πάθηση που οφείλεται σε μία φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία προκαλεί βλάβη στις φλεβικές δομές (βλ. σελίδα:Κατανόηση”). Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως κιρσοί, οίδημα ή έλκη. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά από την αρχή της.