Έχετε καλές καθημερινές συνήθειες;

1/5 – Ποιο άθλημα πρέπει να επιλέξετε, εάν αισθάνεστε βάρος στα πόδια;

Βάδισμα
Τένις
Ιππασία
Ποδήλατο
Συνιστάται η άθληση για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Ωστόσο, κάποια αθλήματα πρέπει να αποφεύγονται ή απαιτούν ειδική επίβλεψη: άρση βαρών, κάποια μαχητικά ή βίαια αθλήματα, αθλήματα που πραγματοποιούνται σε σκληρές επιφάνειες (μαραθώνιος, τένις, μπάσκετ κλπ.), αθλήματα που πραγματοποιούνται σε ζεστό περιβάλλον ή απαιτούν ζεστές ή στενές στολές (ξιφασκία, ιππασία, χόκεϊ κλπ.).

2/5 – Ποια θέση πρέπει να επιλέγετε εάν αισθάνεστε πόνο ή βάρος στα πόδια;

καθιστή θέση, πόδια τεντωμένα
καθιστή θέση, πόδια σταυρωτά
θέση του λωτού
ύπτια θέση, πόδια ελαφρώς ανασηκωμένα
Το αίμα σας θα κυκλοφορεί καλύτερα, εάν έχετε τα πόδια σας τεντωμένα, όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε. Μπορείτε, επίσης, να ψηλώσετε τα πόδια του κρεβατιού σας κατά 10-15 εκ. Εάν πρέπει να παραμείνετε σε καθιστή ή όρθια θέση για πολλή ώρα, να κάνετε τακτικά διαλείμματα, όποτε είναι δυνατόν, περπατώντας και κάμπτοντας τα πόδια σας.

3/5 – Ποιες καλές καθημερινές συνήθειες προλαμβάνουν το αίσθημα βάρους στα πόδια;

χαλαρωτικά, ζεστά μπάνια
γρήγορα, χλιαρά ντους
μακρά, ζεστά ντους
ολοκλήρωση με κρύο ντους των ποδιών
Για να προλαμβάνετε το αίσθημα βάρους στα πόδια, να αποφεύγετε την έκθεση στη ζέστη, όπως τα πολύ ζεστά μπάνια ή/και ντους. Να αποφεύγετε, επίσης, τη σάουνα, το χαμάμ και την αποτρίχωση με ζεστό κερί. Μπορείτε να ξεπλένετε τα πόδια σας με κρύο νερό, στο τέλος του ντους, για να τονώνετε την κυκλοφορία.

4/5 - 4/5 – Ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να υιοθετήσετε, εάν πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια;

να πίνετε αρκετό νερό (τουλάχιστον 1,5 λίτρο)
να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους (βούτυρο, κόκκινο κρέας κλπ.)
να αποφεύγετε το τσάι και τον καφέ
να περιορίσετε το αλκοόλ και το κάπνισμα
Να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, περιορίζοντας είδη που ενισχύουν τη φλεβική συμφόρηση, όπως αλκοόλ, μπαχαρικά, καφές, τσάι και καπνός. Προσπαθήστε να χάσετε βάρος (στο μέτρο που είναι δυνατόν), εάν είστε υπέρβαροι.

5/5 – Τι πρέπει να φοράτε, εάν αισθάνεστε βάρος στα πόδια;

ψηλοτάκουνα παπούτσια
χαμηλοτάκουνα παπούτσια
φορέματα
στενά τζην
Για να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία του αίματος, είναι προτιμότερο να μην φοράτε πολύ στενές ζώνες, κορσέ ή ρούχα. Είναι επίσης προτιμότερο να αποφεύγετε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ή τις ψηλές μπότες που συμπιέζουν τις κνήμες. Να επιλέγετε άνετα παπούτσια με χαμηλό τακούνι (το πολύ 3-4 εκ.).
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ