Έχετε καλές καθημερινές συνήθειες;

1/5 – Ποιο άθλημα πρέπει να προτιμήσετε, εάν υποφέρετε από αιμορροΐδες;

Άρση βαρών
Ποδηλασία
Κολύμβηση
Συνιστάται η άθληση για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος ιδίως λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κίνηση προωθεί τις φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου. Ωστόσο, κάποια αθλήματα πρέπει να αποφεύγονται ή απαιτούν ειδική επίβλεψη: άρση βαρών, ποδηλασία, ιππασία, κωπηλασία μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα εξαιτίας της πίεσης που προκαλούν στην περιοχή του πρωκτού.

2/5 – Ποιο από τα παρακάτω βήματα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιος που υποφέρει από αιμορροΐδες στην προσωπική του υγιεινή;

Χρήση παγωμένου νερού για τον καθαρισμό της περιοχής
Χρήση χλιαρού νερού ή ενός υγρού μωρομάντηλου χωρίς οινόπνευμα για τον καθαρισμό της περιοχής
Χρήση καυτού νερού
Κρατήστε την περιοχή καθαρή, χρησιμοποιώντας ουδέτερο σαπούνι και καθαρό χλιαρό νερό. Σκουπίζετε μαλακά την περιοχή ώστε να μην προκαλέσετε φθορά στον ιστό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χαρτί τουαλέτας με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού χωρίς οινόπνευμα για να περιορίσετε την τριβή στην περιοχή.

3/5 – Ποια καλή καθημερινή συνήθεια βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης νέας αιμορροΐδικής κρίσης;

Η άσκηση έντονης πίεση κατά την κένωση
Η επίσκεψη στην τουαλέτα χωρίς καθυστέρηση όταν νιώσει κάποιος την ανάγκη.
Η χρήση στενών εσωρούχων
Για να προλαμβάνετε το αίσθημα βάρους στα πόδια, να αποφεύγετε την έκθεση στη ζέστη, όπως τα πολύ ζεστά μπάνια ή/και ντους. Να αποφεύγετε, επίσης, τη σάουνα, το χαμάμ και την αποτρίχωση με ζεστό κερί. Μπορείτε να ξεπλένετε τα πόδια σας με κρύο νερό, στο τέλος του ντους, για να τονώνετε την κυκλοφορία.

4/5 – Ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να υιοθετήσετε, εάν πάσχετε από αιμορροΐδες;

Πικάντικα τρόφιμα και καρυκεύματα
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα
Συστήνεται η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα) και προβιοτικά (γαλακτοκομικά), σε συνδυασμό με επαρκή ενυδάτωση (κυρίως με νερό).

5/5 – Τι ποτά/ ροφήματα θα πρέπει να προτιμάτε, εάν πάσχετε από αιμορροΐδες;

Καφέ
Τσάι
Αλκοολούχα ποτά
Νερό
Όσοι υποφέρουν από αιμορροΐδες θα πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένοι καταναλώνοντας τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά. Το νερό ενυδατώνει το περιεχόμενο του εντέρου και γίνεται πιο εύκολη η μετακίνηση και η αποβολή των κοπράνων. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ καθώς προκαλεί αφυδάτωση στο σώμα. Τέλος, ο καφές, το τσάι αλλά και το αλκοόλ, λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων τους, ευνοούν την αύξηση της πίεσης στις φλέβες και επιδεινώνουν το πρόβλημα για αυτό και πρέπει να αποφεύγονται.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ