Συμβουλές

Να κινείτε τα πόδια σας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

Όταν η δουλειά σας απαιτεί να παραμένετε σε όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρέπει να κάνετε μικρά διαλείμματα, να περπατάτε ή να κουνάτε τα πόδια σας κυκλικά για λίγο. Όταν κάνετε μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο, τραίνο ή αεροπλάνο, το να σηκώνεστε και να κάνετε λίγα βήματα ανά τακτά διαστήματα είναι καλό για την κυκλοφορία και προάγει τη φλεβική επιστροφή.

Επιλέξτε το σωστό άθλημα

Joggen

Η πιο ευεργετική άσκηση για τη φλεβική κυκλοφορία είναι το περπάτημα, όταν το κάνετε συχνά και με τα κατάλληλα υποδήματα. Η σύσπαση των μυών των ποδιών προάγει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η γυμναστική, το ποδήλατο, ο χορός και το κολύμπι ευνοούν τη φλεβική επιστροφή.

Αντίθετα, αθλήματα, όπως το τένις, το σκουός, το χάντμπολ και το μπάσκετ, δεν συνιστώνται, γιατί προκαλούν διάταση των φλεβών και επιβραδύνουν τη φλεβική επιστροφή.

Να αποφεύγετε τις πηγές θερμότητας

Η θερμότητα προκαλεί διάταση των φλεβών. Επομένως, η έκθεση στον ήλιο, η χρήση ζεστού κεριού, τα συστήματα επιδαπέδιας θέρμανσης, τα ζεστά μπάνια και η σάουνα πρέπει να αποφεύγονται.Woman legs with cramp.

Να προτιμάτε χαμηλότερες θερμοκρασίες

Ältere Frau macht WechselbäderΝα ξεπλένετε καθημερινά τα πόδια σας με δροσερό νερό μετά το μπάνιο σας για να ενεργοποιείτε τη φλεβική λειτουργία και να περιορίζετε το αίσθημα βάρους και πόνου στα πόδια. Το να περπατάτε στο νερό συνδυάζει δροσιά και φυσική άσκηση.

Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα και χάστε το υπερβάλλον βάρος

mid age woman having stomach painΗ δυσκοιλιότητα και το υπερβάλλον βάρος ευθύνονται για την αυξημένη φλεβική πίεση και μπορούν να καταπολεμηθούν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, επαρκή κατανάλωση υγρών (περίπου 1,5 λίτρο νερού την ημέρα) και περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένων λιπών (βούτυρο, κόκκινο κρέας).

Να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα

Τα πολύ στενά ρούχα συμπιέζουν τις φλέβες σας και εμποδίζουν τη φλεβική επιστροφή. Να επιλέγετε άνετα ρούχα και να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια, κορσέ, ζώνες και στενές ελαστικές κάλτσες.

Να φοράτε παπούτσια με άνετα τακούνια

legsΤα ψηλοτάκουνα παπούτσια, όπως και τα φλατ, δεν επιτρέπουν να ασκείται η κατάλληλη πίεση για την προαγωγή της φλεβικής επιστροφής. Το ιδανικό είναι να φοράτε παπούτσια με τακούνια των 3-4 εκατοστών.

Να βοηθάτε τη φλεβική επιστροφή ενώ κοιμάστε

Κάνοντας λίγο ποδήλατο στο κρεβάτι και ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 10 έως 15 εκ., μπορείτε να μειώσετε τη φλεβική στάση ενώ κοιμάστε.

Κάντε μασάζ στα πόδια σας όσο το δυνατόν πιο συχνά

Το μασάζ στα πόδια, από τα άκρα προς τους μηρούς, δηλαδή με την κατεύθυνση της φλεβικής κυκλοφορίας, αυξάνει τη φλεβική επιστροφή.

Seniorin massiert ihre Beine

Να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας

Female doctor talking to patient

Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις αισθανθείτε πόνο και βάρος στα πόδια, πρηστούν οι περιοχές γύρω από τους αστραγάλους σας ή γίνουν ορατές οι φλέβες σας, έτσι ώστε να έχετε έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας φλεβικής νόσου και να ξεκινήσετε προληπτικά μέτρα και θεραπεία. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή εάν ακολουθείτε ορμονική αγωγή, γιατί και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν τα φλεβικά συμπτώματα.

Η τακτική παρακολούθηση της κατάστασής σας από τον γιατρό σας είναι σημαντική για την καλή υγεία και για την επιλογή της βέλτιστης αγωγής. Για να μάθετε περισσότερα για τις αγωγές πηγαίνετε στην σελίδα “Λύσεις”.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.
© 2015 Servier Ελλάδος – Είναι απαραίτητη η ανάγνωση και συγκατάθεση των επισκεπτών/χρηστών στους Όρους χρήσης.
Τα περιεχόμενα στον παρόντα διαδικτυακό χώρο τόπο προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.